Διαδικασία

/το φυτό με τη δαγκάνα/ δημιουργεί σπιτικό λικέρ από διάφορα φρούτα και καρπούς του δάσους. Η διαδικασία είναι απλή, παρόλα αυτά μοναδική!

Ανάλογα την εποχή, συλλέγουμε τους καρπούς: Κατά τις καλοκαιρινές μας διαδρομές συλλέγουμε άγρια κορόμηλα και δαμάσκηνα από το Βοσκοχώρι, και βατόμουρα από τους δρόμους του Πηλίου. Παράλληλα, ο Χρήστος μας φέρνει εξαιρετικής ποιότητας κεράσια και βύσσινα από το κτήμα του στην Έδεσσα. Το Σεπτέμβρη κάνουμε βόλτες για κατακόκκινα κράνα στα περίχωρα της Κοζάνης παρέα με τον κ. Σταύρο. Τέλος Σεπτεμβρίου αναζητούμε γκόρτσια στην ελεύθερη Ιερισσό και λίγο αργότερα ο Παναγιώτης συλλέγει μανιωδώς τσάπουρνα στη Δοϊράνη. Συγχρόνως, η κ. Χαρούλα από την Κοζάνη μας φέρνει κυδώνια από το εξοχικό της,  ενώ η Γιάννα και ο Βασίλης, μόνιμοι και εξαιρετικοί κάτοικοι της Άνω Πόλης, μας ανοίγουν την πόρτα ενός εγκαταλελειμμένου γειτονικού σπιτιού γεμάτο με ρόδια! Τέλος, λίγο πριν πιάσουν οριστικά τα κρύα κάνουμε μια βόλτα στο Χολομώντα, και εκεί ανακαλύπτουμε έκπληκτοι βατόμουρα, τσάπουρνα και άγρια τριαντάφυλλα σε αφθονία.

Κάπως έτσι, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί συμβάλλουν στη συγκομιδή της πρώτης ύλης.

Όλοι αυτοί οι καρποί, συγκεντρώνονται μέσα σε γυάλινα βάζα. Σε αυτά προστίθεται λευκό κονιάκ ή βιολογική τσικουδιά καθώς και λευκή ή καστανή ζάχαρη (ενίοτε πειραματιζόμαστε με φρουκτόζη και στέβια, μαρτίνι και βότκα).

Από κει και πέρα, αφήνουμε τον ήλιο να κάνει τη δουλειά του για τουλάχιστον 40 μέρες…

 • εντοπίζοντας τα τσάπουρνα
  εντοπίζοντας τα τσάπουρνα
 • συλλέγοντας βατόμουρα
  συλλέγοντας βατόμουρα
 • συγκεντρώνοντας τα κράνα
  συγκεντρώνοντας τα κράνα
 • προσθέτοντας ζάχαρη στα βάζα
  προσθέτοντας ζάχαρη στα βάζα
 • καρπός, ζάχαρη και αλκοόλ σε διαδικασία ζύμωσης για 40 μέρες
  καρπός, ζάχαρη και αλκοόλ σε διαδικασία ζύμωσης για 40 μέρες
 • το βασανιστικό φιλτράρισμα τελείωσε και τα μπουκάλια εμφιαλώνονται
  το βασανιστικό φιλτράρισμα τελείωσε και τα μπουκάλια εμφιαλώνονται
 • ...σχεδόν έτοιμα!
  ...σχεδόν έτοιμα!
Το Φυτό Με Τη Δαγκάνα by Το Φυτό Με Τη Δαγκάνα 2014